Voice Search: het is één van de grootste online trends op het moment. Sterker nog, uit onderzoek (van marktonderzoekbureau Team Vier) blijkt dat al bijna 50% van de 18- tot 34-jarigen in Nederland weleens gebruik maakt van een Voice Assistent. Via Google Assistent of Siri worden vragen gesteld over het weer, het nieuws of bijvoorbeeld een goede eettent in de buurt. Door grotere bedrijven zoals Volkswagen en Albert Heijn zijn zelfs hele Voicebots ontwikkeld. Ook kleine bedrijven kunnen optimaliseren op voice search. Hoe je dat doet? Bekijk de intro video hieronder en lees de blog!
Wat is Voice Search?
Voice Search is het spraakgestuurd zoeken naar informatie op het internet met behulp van een digitale assistent. Normaal gesproken zoeken de meeste mensen via de zoekmachine als ze op zoek zijn naar informatie. Dit is bij Voice Search eigenlijk ook het geval, maar hierbij spreek je de zoekopdracht hardop uit. Voice Search is dus letterlijk een gesproken zoekopdracht. In Nederland zien we ook een stijging in het gebruik van gesproken zoekopdrachten. Steeds meer mensen stellen vragen aan de Google Assistant of aan Siri. Als bedrijf is het dus belangrijk om hierover na te denken. Alleen optimalisatie op geschreven zoekopdrachten is niet meer genoeg. Daarom leggen we je graag uit hoe het precies werkt.
Hoe werkt Voice?
Wil je een zoekopdracht indienen of een vraag stellen via de Voice Assistent? Activeer deze dan eerst. Dit doe je door de zin te starten met Hé Google, of Hé Siri. Vervolgens dien je de opdracht in. Voice Assistents worden gebruikt om:
- Een vraag te beantwoorden. Dit zijn algemene vragen, maar ook lokale vragen. Met lokale vragen bedoel ik bijvoorbeeld: “Wat is een goed restaurant bij mij in de buurt?” De Assistent noemt in dit geval waarschijnlijk de drie beste resultaten. Heel belangrijk dus om als bedrijf in die top drie te staan! Dit doe je onder andere door jouw bedrijfsvermelding zo goed mogelijk aan te vullen.
- Apps openen via jouw smartphone. Je kunt Siri of Google Home de opdracht geven om bijvoorbeeld een nummer af te laten spelen via Spotify.
- Bedienen van elektronische Smart Devices. Ook wordt Google Home gebruikt om de televisie of de lampen aan/uit te zetten. Daarnaast voert hij ook routines uit. Denk aan het delen van het weerbericht in de ochtend of het delen van het laatste nieuws in de avond.


Voice Search Optimalisatie
In principe is alleen de eerste functionaliteit van belang: het beantwoorden van vragen. Als het gaat om vragen zoals: “Wat is Voice Search?”, zoekt de Assistent het beste antwoord uit. Dit betekent dat hoog ranken op zoekwoorden nóg belangrijker wordt. Je moet namelijk op positie één in de zoekresultaten staan om opgenoemd te worden door de Assistent. Dat is een hele opgave. Daarom geven we hieronder tips voor Voice Search Optimalisatie.
Maak een FAQ
Een FAQ is een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden. Zoals we al eerder hebben gezegd zoekt de Assistent naar het beste antwoord op de vraag die iemand stelt. Zorg er dus voor dat jij dat antwoord op jouw website hebt staan. Er bestaat niet zoiets als goede en slechte vragen: denk vooral na hoe jouw doelgroep een vraag zal stellen en gebruik deze vraag in jouw FAQ.
Optimaliseer op long-tail zoektermen
Long-tail zoektermen kunnen dezelfde termen zijn als de zinnen die je voor jouw FAQ hebt bedacht. Voor de belangrijkste zinnen/vragen kun je ook een blog schrijven. Hierin heb je de mogelijkheid om nóg uitgebreider antwoord te geven op de vraag en optimaliseer je direct voor de gewone zoekopdrachten. Houd de vragen kort en bondig zodat de Assistent het antwoord makkelijk kan herkennen. Maar maak wel een zo uitgebreid mogelijke blog: net zoals voor gewone SEO geldt dat pagina’s met meer inhoud beter ranken. Lees er in de blog ‘Wat zijn long-tail zoekopdrachten?‘ meer over.
Lokale SEO
Spraakgestuurde opdrachten worden ook gebruikt om lokale producten, diensten of bedrijven te vinden. Bij een zoekopdracht met koopintentie wordt bovendien altijd een bedrijf bij jou in de buurt genoemd. Om via Voice Search vindbaar te worden, kun je aan de slag gaan met lokale content, structured data en optimalisatie van jouw bedrijfsvermelding. Een voorbeeld van lokale content op een website zou in mijn geval ‘Online marketing bureau Lienden’ kunnen zijn.
Laadsnelheid en autoriteit
Bovengenoemde 3 tips helpen je om te optimaliseren op Voice Search. Naast deze 3 tips is de SEO van jouw hele website van belang. Bij Voice Search Optimalisatie gaan we ervan uit dat jouw website al goed geoptimaliseerd is. Alleen op deze manier lukt het namelijk om te optimaliseren op spraakgestuurde opdrachten. Factoren die hier extra van belang zijn, zijn de laadsnelheid en de autoriteit van jouw website. Ga dus aan de slag met linkbuilding en optimaliseer de laadsnelheid van jouw pagina’s zo goed mogelijk. Je kunt daarvoor Google Page Speed gebruiken.
Kan jouw SEO nog wel een boost gebruiken? Lees dan de blog ‘Hoe kom ik hoger in Google?‘
Voicebots
Voicebots werken hetzelfde als chatbots, maar dan spraakgestuurd. Deze Voicebot moet een bedrijf zelf (laten) bouwen en is dus een heel dure optie. Wellicht is het wel leuk om wat voorbeelden van voicebots te bekijken om je een beeld te geven van hoe een voicebot werkt. Check daarvoor onderstaande video.
De volgende bedrijven hebben wel een Voicebot ontwikkelt, maar geen promovideo gemaakt:
- Toto https://assistant.google.com/services/a/uid/0000005bace87e39?hl=nl_nl
- NOS https://assistant.google.com/services/a/uid/000000b364209f9a?hl=nl-NL
- Mediamarkt https://assistant.google.com/services/a/uid/0000008c1c24a954?hl=nl-NL
- Volkswagen https://assistant.google.com/services/a/uid/0000004741a24da5?hl=nl-NL
Wil je ze uitproberen? Download dan de Google Assistent app op je telefoon.
Meer informatie?
Neem dan hieronder contact op!

Meer informatie?
Neem dan hieronder contact op!
Kom in contact
Meer weten over Voice Search Optimalisatie?
+31 6 13 72 72 79