Hoe Google exact bepaalt in welke volgorde hij de organische zoekresultaten plaatst weet niemand. Sterker nog: dit weet alleen het algoritme van Google zelf. Dus zelfs de mensen die bij Google werken zijn niet volledig op de hoogte van de manier waarop de zoekmachine de rangschikking bepaalt. Lees jij ook weleens advertenties van bedrijven of bureaus die garanderen dat jouw website op positie 1 in de organische zoekresultaten komt? Als dat het geval is: neem deze bedrijven dan vooral met een korreltje zout!

korreltje zout

Toch is er inmiddels zodanig veel onderzoek gedaan door SEO-specialisten, dat we inmiddels wel weten wat ervoor kan zorgen dat jouw bedrijf hoger in de zoekresultaten komt. Een exacte wetenschap is het niet, maar het is zeker wél belangrijk om in SEO te investeren. Kortom, jouw vindbaarheid in Google verhogen is mogelijk! De 7 SEO tips die we je in deze blog geven dragen daaraan een steentje bij.

Wat is SEO ook alweer?

SEO staat voor Search Engine Optimization. Een term die je waarschijnlijk vaak voorbij hoort komen als je een website hebt. In het Nederlands vertaalt: zoekmachine optimalisatie. Deze termen, samen met organische vindbaarheid verhogen en organisch verkeer, worden vaak door elkaar heen gebruikt. Om het geheugen even op te frissen: organische resultaten zijn de resultaten in Google waar je niets voor hoeft te betalen. SEO gaat dus over de optimalisatie van jouw website waarmee je hoger in Google komt en waarmee je ‘gratis’ bezoekers naar jouw website leidt. Je betaalt – in tegenstelling tot adverteren in Google – niets voor een klik op jouw websitelink. Gratis vindbaarheid in Google verhogen doe je door een gestructureerde aanpak die gericht is op de lange termijn. SEO-werkzaamheden houden dus nooit op: het is een doorlopend proces. 

Vindbaarheid Google verhogen: 7 tips!

Om hoger in Google te komen met jouw website, zetten we 7 tips op een rij:

  1. Bepaal een goede sitestructuur
  2. Bepaal zoektermen middels een zoekwoordonderzoek
  3. Onderscheid short tail en long tail zoekopdrachten
  4. Pluk laaghangend SEO fruit
  5. Schrijf blogs (lees ook de blog: ‘Waarom is bloggen belangrijk?‘)
  6. Start met linkbuilding
  7. Zorg voor een goede gebruikerservaring op jouw website

 

1. Bepaal een goede sitestructuur

Een sitestructuur is eigenlijk niets minder dan de rangschikking van al jouw pagina’s. Het helpt jouw bezoekers om op een snelle en juiste manier op de juiste pagina terecht te komen. Het helpt Google ook om jouw website beter te begrijpen en relevantie te herkennen. Om de sitestructuur te indexeren zal je een XML Site map op jouw website moeten plaatsen.

Een ‘platte sitestructuur’ heeft pagina’s die allemaal op hetzelfde niveau liggen. Dit is geschikt als je slechts een aantal websitepagina’s hebt.

Bij een ‘diepe sitestructuur’ liggen de websitepagina’s niet op hetzelfde niveau. Er zijn een aantal hoofdpagina’s. Hieraan worden diverse onderliggende pagina’s gekoppeld. In principe geldt: hoe dieper de pagina, hoe specifieker het onderwerp. Verkoop je alles rondom organische producten? Dan is dit een voorbeeld van een URL van een dieper liggende pagina: www.domein.nl/producten/koffie/espresso-bonen/x-merk-bonen/ 

Heb je weleens gehoord van de 3 klikken regel? Deze stelt dat een bezoeker niet meer dan 3 keer moet hoeven klikken om op de juiste pagina te landen. Naar mijn mening verschilt dit per website en ook aan hoe specifiek de pagina is. Als de bezoeker bij iedere klik het gevoel heeft ‘warmer’ te worden, is dit niet erg. Daartegenover staat dat een bezoeker absoluut niet na 1 klik op een hele andere pagina moet belanden, anders gaat hij weg. 

Site Map

Ben je van plan om wijzigingen aan te brengen in jouw sitestructuur? Neem dan gerust even contact op. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo wil je van te voren weten welke pagina’s al hoog scoren in Google. Breng in ieder geval van te voren de huidige sitestructuur in kaart. Hier kun je onder andere de tool Screaming Frog voor gebruiken. 

Zoekwoordonderzoek

2. Bepaal zoektermen

Jouw website kan wel hoog scoren in Google, maar dit betekent niet dat je ook ‘gevonden’ wordt. Je wilt namelijk wel de vindbaarheid in Google verhogen op zoektermen waarmee daadwerkelijk gezocht wordt. Doe daarom een zoekwoordonderzoek. Op de hoofdpagina’s van jouw website ga je vervolgens optimaliseren op de belangrijkste zoekwoorden. Tijdens een zoekwoordonderzoek kijk je naar 2 belangrijke zaken: het zoekvolume en de mate van concurrentie. Dit is mede bepalend voor de lengte van de tekst op jouw websitepagina. Tools die ik zelf gebruik voor mijn zoekwoordonderzoek zijn de zoekwoordplanner van Google Ads en Ubersuggest van Neil Patel. 

3. Onderscheid short tail en long tail

We onderscheiden 2 soorten zoektermen:

  • Short tail zoektermen: deze zoektermen bestaan vaak uit 1 à 2 woorden met een hoog zoekvolume én een hoge concurrentie. Hiermee is het dus lastiger om de vindbaarheid in Google te verhogen, maar het draagt wel bij aan jouw lange termijn strategie. Ook zijn deze termen vaak typerend voor de belangrijkste bedrijfsactiviteiten; je komt er dus vaak ook niet onderuit om hierop te optimaliseren. Lever jij als dienst online marketing? Dan heb je een website pagina nodig die vertelt over online marketing. Om de kans te verhogen dat je vindbaar wordt in Google, bestaan er tevens long tail zoektermen.
  • Long tail zoektermen: deze bevatten minder zoekvolume en daardoor ook vaak minder concurrentie, waardoor je meer kans hebt om gevonden te worden. Vaak bestaan deze termen uit veel woorden of zelfs een zin. In het geval van online marketing zou dit dan de zoekterm kunnen zijn: ‘online marketing in jip en janneke taal’. Wil je gaan optimaliseren op long tail zoektermen? Lees dan eerst nog deze blog
Long tail zoekopdrachten

4. Pluk laaghangend SEO-fruit

De vindbaarheid in Google verhogen kan ook door middel van laaghangend SEO fruit. Dit zijn zoektermen waar je al redelijk goed op scoort, maar waar je net niet helemaal in de top komt te staan. Vaak vergt het slechts een aantal kleine aanpassingen om dit te verbeteren. Dus: weinig inspanning voor veel resultaat. Wil je weten hoe je achter jouw laaghangend fruit komt? Lees dan eens de blog over laaghangend SEO-fruit. Deze bevat ook een totorial. 

vindbaarheid google verhogen door laaghangend seo fruit

5. Schrijf blogs

Blogs zijn de ideale manier om te optimaliseren op de long tail zoektermen. Daarnaast vinden (potentiële) klanten blogs vaak leuk om te lezen. Het zorgt voor nieuwe content op jouw social media kanalen en creëert daarmee interactie met jouw bezoekers. Wist je dat de vindbaarheid in Google hoger wordt als jouw bedrijf het goed doet op social media? Des te meer reden om daar ook mee aan de slag te gaan! Meer redenen om te bloggen en uitleg over welk type blogs er zijn vind je in deze blog

backlinks vindbaarheid google verhogen

6. Start met linkbuilding

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel voor het verhogen van de vindbaarheid in Google. We onderscheiden interne en externe links. Interne links zijn de linkjes binnen jouw eigen website. Interne links dragen bij aan de gebruikersvriendelijkheid van jouw website. De links zorgen er namelijk voor dat de bezoeker door jouw website heen wordt ‘geleid’. Ook Google ziet graag interne links. Het scheelt hem tijd om door de website heen te ‘crawlen’, waardoor hij de website sneller kan indexeren en beoordelen. 

Externe links zijn linkjes van en naar andere websites. De linkjes die naar jouw website leiden worden ook wel backlinks genoemd. Deze zijn heel belangrijk, omdat deze links ervoor zorgen dat jouw website autoriteit opbouwt. Dit wordt aangeduid met de DA (= domein autoriteit). Des te hoger de DA, des te groter de kans dat je beter vindbaar wordt in Google. Je kunt zorgen voor externe links door middel van bijvoorbeeld guest blogging, persberichten en links vanaf social media. Zorg er wel voor dat de domeinen die naar jouw website linken een hogere DA hebben én dat het domein relevant is voor jouw bedrijf. Aan deze links hecht Google namelijk meer waarde.  

7. Verbeter de gebruikerservaring

Heb je weleens gehoord van UX? UX = user experience. Oftewel, de ervaring van de gebruiker op jouw website. De ervaring van de gebruiker is belangrijk. Niet alleen voor de gebruiker zelf, maar ook voor de vindbaarheid in Google. Des te langer de bezoeker op jouw website blijft, des te beter Google jouw website beoordeelt. Zorg voor:

  • Call-to-actions
  • Een aansprekend design
  • Een snelle website
  • Betrouwbaarheid (door bijvoorbeeld keurmerken en het toevoegen van een kvk)
  • Vermijden van onduidelijkheden
  • Interne links
  • Doelgroepgerichte teksten

 

Meer informatie over vindbaarheid Google verhogen?

Zoals je hebt gelezen is het nog een hele klus om jouw website in een hogere positie te krijgen in Google. LOTSPOT helpt jou er dan ook graag bij! Wil je meer informatie of een vrijblijvend gesprek? Neem dan gerust contact met ons op!