Bloggen is een langdurig proces welke ervoor zorgt dat jouw merk relevanter wordt. Ook zorgt een blog ervoor dat jouw website hoger komt in zoekmachines zoals Google. Daarnaast bouw je een bepaalde status op. Dit noem ik graag de ‘expert’ status. Je bouwt autoriteit op door jouw kennis te delen met mensen en potentiële klanten. Nu komen er vast een aantal vragen omhoog, zoals:
- Wat voor soort blogs zijn er?
- Hoeveel woorden moet een blog hebben?
- Hoe vaak moet ik bloggen?
- Maar wat als ik geen tijd heb om te bloggen?
- Is het duur om iemand anders te laten bloggen?
- Conclusie
Wat voor soort blogs zijn er?
Er zit dus degelijk verschil tussen de blogs. Zo kan een lange blog ervoor zorgen dat je veel waarde opbouwt in zoekmachines. Ook verzorg je jouw website van een goede dosis content.
Een ander soort blog is een miniblog, deze kan wat meer op een column gaan lijken. Benieuwd naar de kenmerken van deze verschillende blogs? Check dan onderstaande tabel!

Miniblog
Stel dat je weinig tijd hebt, maar je hebt een onderwerp waar je graag over wilt schrijven. Schrijf dan eens een miniblog! Deze heeft ongeveer 100 tot 300 woorden en heeft iets weg van een column. Het is leuke content om op social media te plaatsen en je zorgt voor weer wat traffic. Maar let wel op, post niet te vaak! Lezers kunnen dan in een zee van informatie terecht komen, waardoor je volgers kwijt kan raken. Post daarom maximaal 1 tot 2 keer per week!
Interessant weetje; plugin Yoast gaat aangeven dat jouw blog uit te weinig woorden bestaat. Zij raden minimaal 300 woorden aan. Zelf ben ik het er niet helemaal mee eens. Een miniblog kan zeker interessant zijn. Belangrijk is om te kijken naar jouw concurrentie. Is er bijna niemand die over hetzelfde onderwerp plaatst? Dan kom je ook met minder woorden hoger in de zoekmachine. Als jouw onderwerp specifiek genoeg is en het wordt goed bekeken door jouw volgers is deze dus zeker succesvol.
Ook zegt Google zelf niks over het verplichtte aantal woorden omtrent blogs, dus het is een grijs gebied. Het aantal woorden is dus vooral afhankelijk van het zoekvolume en jouw concurrentie.

Voorbeeld miniblog
Een miniblog is de perfecte blog voor een food blogger. Een blog over eten hoeft namelijk niet lang te zijn; die bestaat meestal uit een korte intro en een recept. Daarnaast zijn veel miniblogs over één bepaald voedingsproduct samen te voegen tot een monsterblog. Deel je miniblogs bijvoorbeeld op social media en voeg ze op je websites samen tot één monsterblog (goed voor je vindbaarheid op socials én op je website).
Een website met leuke miniblogs over food is deze: https://runkle.nl/risotto-recept-met-venkel/
Standaard blog
Deze blogs worden het meest gebruikt, omdat het:
- Jouw positie in Google verbetert
- Jouw expert status verhoogt
- Niet enorm veel tijd kost
- Goed is voor verkeer naar je website
Gemiddeld is iemand iets meer dan een uurtje bezig om een standaard blog te schrijven, maar dat is uiteraard ook afhankelijk van het onderwerp en hoe makkelijk jij schrijft. Wil je jouw blog door iemand laten schrijven, maar ben je bang dat diegene niet de benodigde kennis in huis heeft? Schrijf dan zelf de belangrijkste informatie op en laat een tekstschrijver jouw tekst redigeren/herschrijven. Dan weet je zeker dat jouw tekst een pakkende blog wordt én goed gevonden wordt in zoekmachines.
Wat belangrijk is bij een standaard blog is dat je een onderwerp aansnijdt waar weinig over geschreven is. De kracht achter deze blogs is dat je makkelijk in kan spelen op klantvragen en goed kan doorlinken naar andere blogs die je al eerder hebt geschreven. Zo kom je tot een blogreeks welke elkaar naadloos aanvult.
Tip! Wees niet te zuinig met data. Onderbouw je teksten met cijfers en leuke weetjes. Zo heeft de lezer er daadwerkelijk wat aan.
Voorbeeld standaardblog
Een voorbeeld van een standaardblog is een blog die ik zelf eerder heb geschreven. Hierbij onderbouw ik waarom bedrijven Instagram moeten inzetten aan de hand van een jaarlijks social media onderzoek. Daarnaast is zo’n onderwerp ideaal om vervolgreeksen op te maken, zoals een blog over LinkedIn.
Vraag je je nog af of je Instagram zakelijk moet inzetten? Lees die blog dan vooral!
Monsterblog
Een monsterblog spreekt voor zichzelf: het is een lange blog. 2000 woorden heb je niet zomaar geschreven. Hier kun je gerust een week of langer over doen, omdat het lastig kan zijn om voor zoveel woorden genoeg inspiratie te vinden. Tekstschrijvers doen dit vaak in 4 á 5 uur (mits het onderwerp redelijk eenvoudig is). Maar waarom heb je deze blog eigenlijk nodig?
- Enorme boost voor je organische vindbaarheid op lange termijn
- Bouw aan je expertstatus
- Veel social media content
Je kan tot een monsterblog komen op verschillende manieren. Wij raden aan om veel miniblogs of standaard blogs samen te voegen tot een monsterblog. Zorg voor content welke op elkaar aansluit. Daarna kun je het zelf allemaal gaan herschrijven, maar je kan ook een copywriter inhuren die je tekst herschrijft. Zo ga je ook je duplicated content tegen en het bespaart je enorm veel tijd.
Al met al is het dus belangrijk om iedere week wat te posten! Ondanks dat dat heel veel tijd kost en het best moeilijk kan zijn om iets te verzinnen, is het wel belangrijk voor jouw positie in Google en voor jouw websiteverkeer. Ook kan het met een interessant onderwerp leuk zijn om bezoekers te trekken via social media.
Wat als ik geen tijd heb voor een blog?
Naast bloggen zijn er ook andere manieren om hoger te komen in de zoekmachine. Zoals door het plukken van jouw laaghangend SEO-fruit.
Maar als je toch wil bloggen kun je er ook voor kiezen om een copywriter/tekstschrijver in te schakelen. Dit hoéft niet duur te zijn. Een korte briefing volstaat vaak al om iemand een SEO-proof tekst te laten schrijven. LOTSPOT schrijft niet alleen jouw tekst, maar publiceert hem ook op jouw website. Social media post? Ook dat kan. Als zzp’er ben je al druk genoeg met jouw werkzaamheden.
Laaghangend SEO-fruit
Goedkoop én snel meer organische websitebezoeken!