Neuromarketing. Voor vele ondernemers een term die of helemaal geen bel doet rinkelen, of een bel die bestaat uit een vaag idee en trucjes om het publiek te misleiden. Wie van de twee je ook bent, deze blog gaat jou helpen. Want, neuromarketing is lang niet zo ingewikkeld en bestaat uit meer dan enkel wat trucjes.
Wat is neuromarketing nu precies?
Neuromarketing is het optimaliseren van jouw marketing en communicatie door het toepassen van psychologische kennis en neurowetenschappen. Voorheen werd de term neuromarketing voornamelijk gebruikt wanneer men sprak over onderzoek naar het effect van uitingen op het brein. Wat werkt wel? En wat werkt nog beter? Vandaag de dag, en in deze blog, gaat neuromarketing in de volksmond voornamelijk over toepassing van kennis. In andere woorden; neuromarketeers pakken relevante inzichten en theorieën uit de psychologie om zo marketingdoelstellingen te behalen.
Met neuromarketing ben jij een beïnvloedingsarchitect
Waarom doe je als bedrijf aan marketing in de eerste plaats? Juist, omdat je iets wilt bereiken bij jouw doelgroep. Of dit nu de aanvraag is van offertes, het liken van sociale media berichten of het kopen van jouw product of dienst. Je wilt iets van de doelgroep. Om dat doel te bereiken kan gebruik worden gemaakt van verschillende ‘beïnvloedingstechnieken’. Sterker nog, dit doe je ongetwijfeld al (on)bewust. Een aantal technieken zijn namelijk al zo geïntegreerd of vanzelfsprekend in onze samenleving, dat jij ze als ondernemer automatisch toepast. Bijvoorbeeld door een product te prijzen met € 19,99 in plaats van € 20,-. Door deze beïnvloedingstechniek en andere technieken te begrijpen en juist toe te passen, word jij een beïnvloedingsarchitect. Oftewel, een beginnend neuromarketeer.

Nudging en framing
Allemaal leuk en aardig, maar jij wilt natuurlijk weten hoe je neuromarketing toepast. Voordat we je een aantal concrete handvaten bieden, doen we eerst even een stapje terug. Neuromarketing gaat dus om onbewust beïnvloeden. Het is immers nogal onwaarschijnlijk dat jouw doelgroep gewenst gedrag vertoont wanneer ze in de gaten hebben dat dit ‘gewenst gedrag’ is.
Nudging en framing zijn twee overkoepelende technieken die inspelen op het onbewuste brein. 95% van de keuzes die mensen maken, is namelijk onbewust en onberedeneerd.
Nudging houdt in dat jij de doelgroep een duwtje in de juiste richting geeft. Keuzevrijheid is hierbij belangrijk. Je legt ze niks op, maar stimuleert ze alleen om te kiezen voor het ‘juiste’ gedrag. Framing gaat over taal. Door informatie op een bepaalde manier te formuleren, beïnvloed je de doelgroep om een bepaalde keuze te maken. Door een stuk tekst weg te laten of juist te benadrukken. Maar, let op: misleiding is geen marketing.

Beïnvloedingstechnieken: De principes van Cialdini
Neuromarketing is meer dan enkel wat trucjes. Het zijn beïnvloedingstechnieken om het brein bepaalde keuzes te laten maken. Veel gebruikte technieken zijn de principes van Robert Cialdini. Dit zijn er zes:
1. Wedekerigheid.
Wil je iets van doelgroep? Geef ze eerst iets. Bijvoorbeeld door via een blog een stukje kennis ‘weg te geven’. Zo speel je in op de sociale verplichting die mensen voelen. Mensen zijn namelijk geneigd zijn om iets terug te doen als tegenbetaling wanneer zij iets ‘krijgen’. Lees ook de blog: waarom is bloggen belangrijk?
2. Sociale bewijskracht.
Het principe dat duidelijk maakt waarom iedereen dol is op reviews en aanbevelingen. Jouw doelgroep wil graag weten wat anderen vinden van jouw product of dienst voor zij deze aanschaffen. Hierbij draait het erom dat anderen bevestigen dat de aankoop een juiste keuze is. Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat de reviews echt geloofwaardig moeten overkomen. Bij alleen maar positieve en lovende reviews plaatsen mensen vraagtekens. Bovendien geldt: hoe meer, hoe beter, hoe geloofwaardiger.
3. Consistentie.
Wie a zegt, moet ook b zeggen. Of eerder: wie a zegt, wílt ook b zeggen. Grote kans dat als jij jouw doelgroep om een ‘kleine gunst’ vraagt, zij ook ingaan op een grotere (gewaagde) gunst. Een waar zij in eerste instantie geen akkoord op zouden geven. Mensen zijn namelijk graag consistent.
4. Autoriteit.
Laat zien dat je een onafhankelijke expert bent op jouw gebied. Jijzelf zou immers ook niet een persoon of bedrijf aanhaken waarvan je denkt dat het amateurs zijn. Ook hier bieden blogs een uitkomst. Daarmee laat je zien dat je weet waar je het over hebt.
5. Schaarste.
Of zeldzaamheid. Schaarste wordt door mensen vaak geassocieerd met zeldzaamheid. En een product of dienst dat zeldzaam is, is waardevoller. Althans, in de beleving van mensen. Pas dit toe door teksten bij producten te plaatsen als ‘op=op’, ‘In het afgelopen uur hebben x aantal mensen dit product gekocht’ of ‘nog x aantal producten op voorraad. Let wederom wel op dat je jouw klanten niet misleid!
6. Sympathie.
Zorg ervoor dat je de gunfactor hebt. Mensen zijn eerder geneigd in zee te gaan met aardige of gelijksoortige mensen. Een ‘over ons’ pagina die laat wie jij en jouw collega’s zijn, draagt hieraan bij. Zo leren jouw klanten niet alleen jouw bedrijf kennen, maar ook jijzelf.

Nog wat andere neuromarketing tips
Met kennis en juiste toepassing van het instrument neuromarketing, breng je jouw marketing naar het volgende niveau. Maar wil je per direct aan de slag met neuromarketing? Dan zijn dit nog wat snelle en interessante tips om mee te nemen:
- Afbeeldingen van mensen, gezichten en ogen trekken beter de aandacht dan enkel een tekst of een product.
- Wil je toch de focus leggen op het product in de foto, in plaats van op de persoon? Laat de persoon naar het product kijken!
- Tekst met afbeeldingen worden grondiger gelezen dan alleen een platte tekst.
- Maak gebruik van afbeeldingen, tekeningen en kleuren. Deze activeren het brein.
- Gedrag wordt gemakkelijker beïnvloedt wanneer er een verhaal is: storytelling!
- Maak datgene wat je wilt dat bezoekers doen aantrekkelijker, oftewel de call-to-action, middels buttons.
Meer informatie over inzetten van neuromarketing?
Ben je nieuwsgierig geworden naar de inzet van neuromarketing? Of wil je meer weten over hoe neuromarketing kan bijdragen aan jouw onderneming? Neem gerust contact met ons op.
Kom in contact
Kan jouw online marketing een boost gebruiken?
+31 6 13 72 72 79