Als ondernemer heb je het vast al een keer voorbij horen komen ‘linkbuilding’. Misschien ben je er zelfs als mee aan de slag. Top! Want linkbuilding is een van de manieren om de vindbaarheid van jouw website te optimaliseren. Maar, het is ook een van de lastigste methoden. Lees daarom hieronder alles wat je moet weten over linkbuilding.

Linkbuilding: wat is het?

Laten we beginnen met de ‘wat’ voor diegene die nieuw zijn in de wereld van linkbuilding. Wat is het doel hierachter en hoe werkt het nu precies? Linkbuilding is een techniek waarbij je links verzamelt die leiden naar jouw website. Het doel is dat jouw website zo hoger in de organische zoekresultaten van Google komt te staan. Dit komt omdat Google de webpagina’s (de resultaten) ‘rankt’, net zoals jij in Google zoekt: door het klikken op links en zo van de ene pagina naar de volgende pagina rolt. Het gaat echter niet alleen om zoveel mogelijk links te verzamelen. Google is namelijk zeer gevoelig én streng als het op linkbuilding aankomt. Zo leidt een goede linkbuilding strategie tot een hogere vindbaarheid. Maar, een slechte linkbuilding strategie zorgt voor precies het tegenovergestelde.

Linkbuilding: hoe begin je?

Sommige ondernemers zien linkbuilding als dé manier om de organische vindbaarheid te verhogen zonder het maken van content. ‘Slim’, denk je misschien. ‘Dat kost tijd en geld’. Niets is minder waar… De basis van linkbuilding is namelijk goede content. Leuk als er veel links naar jouw website verwijzen, maar daar heb je niets aan als de inhoud van de website niet op orde is. 

Natuurlijk linkprofiel

Zorg er dus allereerst voor dat je goede kwalitatieve content post en blijft posten. Zoals SEO-teksten. Een indicator van kwalitatieve content is immers dat deze relevant is voor de lezer én up-to-date. Wanneer er goede content op je website staat, wordt er vanzelf gelinkt naar jouw website. Dat leidt tot een natuurlijk linkprofiel: iets dat Google beloont met een hogere vindbaarheid. In tegenstelling tot een geforceerd linkprofiel. Kortom, het is een goed idee om aan linkbuilding te doen, maar zorg ervoor dat dit niet je hoofddoel is.

Linkbuilding: hoe moet het niet?

Google is dus zeer streng als het op linkbuilding aankomt. Zoals hierboven beschreven wordt een geforceerd profiel bestraft. Met een geforceerd profiel wordt veelal gedoeld op een linkprofiel dat is opgebouwd op vele ‘slechte’ betaalde links. Een betaalde link is in principe niet fout volgens Google. Zolang onder andere de kwaliteit van de pagina’s waar zij op staan, okay is. Daarbij is het belangrijk dat niet tientallen van jouw links afkomstig zijn van dezelfde pagina of website. Bovendien krijg je digitale strafpunten voor links die afkomstig zijn van spamwebsites, gehackte websites of websites die specifiek voor linkbuilding ontworpen zijn. Linkbuilding gaat dus niet alleen om kwantiteit, kwaliteit is net zo belangrijk. Vermijd dus ook links op websites die geen relatie hebben met jouw website.  Een bedrijf dat honderden backlinks verzorgt klinkt misschien aantrekkelijk, maar dit doet niets voor jouw onderneming. Sterker nog, een ontevreden Google kan jouw website geheel uit de resultaten doen laten verdwijnen. Stel daarom simpelweg de bezoeker altijd voorop: door op zijn behoefte aan content in te spelen. Bijvoorbeeld middels SEO-teksten.

Meer weten over linkbuilding?

Nieuwsgierig geworden naar linkbuilding strategie en hoe je hiermee begint? Of hoe je voor goede content zorgt middels SEO-teksten? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

 

Kom in contact

Hulp nodig bij een linkbuilding strategie?

+31 6 13 72 72 79