Publiceer je teksten die geoptimaliseerd zijn op de zoekopdracht van potentiële bezoekers? Schrijf je krachtige meta descriptions? Én besteedt je tijd en aandacht aan linkbuilding? Dan ben je hard op weg om jouw positie in de zoekresultaten te optimaliseren. Maar wist je al dat ook de laadsnelheid van jouw website hieraan bijdraagt? In deze blog vertellen we je hoe het zit en hoe je gemakkelijk de laadsnelheid verbetert.

 

Waarom Google let op laadsnelheid  

Zoekmachines zoals Google hebben als doel om de juiste informatie of website op het juiste moment aan de juiste bezoeker te presenteren. Het gaat hierbij om meer dan enkel juiste informatie. Het draait om kwaliteit in de breedste zin van het woord. Dat betekent dat niet alleen de inhoud van de webpagina, maar ook de webpagina zelf en de gehele website van kwalitatief hoog niveau moet zijn. Een snelle laadtijd is hier een indicator van. Ga maar na; zelf wacht je ook niet langer dan 1 minuut op een webpagina. Jij en de meeste anderen zij na een aantal seconden wachten alweer op retour.

De laadsnelheid meten

Voordat je aan de slag gaat met het optimaliseren van de laadsnelheid, is het een goed idee om te beginnen met een startmeting. Is het wel nodig om met de laadtijd aan de slag te gaan? Om te achterhalen hoe snel jouw website is, kan je gebruik maken van tools zoals PageSpeed Insights. Deze tool test razendsnel de laadtijd, geeft een set aan verbeterpunten en weergeeft scores voor zowel de desktop als mobiele versie. Deze tool liever niet gebruiken? Een andere optie is de GTmetrix tool. Deze is wellicht wat minder snel, maar geeft een uitgebreid rapport van jouw laadsnelheid.

Hoe optimaliseer je de laadsnelheid?

Nadat je hebt vastgesteld hoe het met de laadsnelheid zit, is de keuze aan jou om hiermee aan de slag te gaan. Interesse? Bekijk hieronder wat jij kan doen om deze te optimaliseren.

  • Afbeeldingen comprimeren

Een van de meest eenvoudige manieren om de laadsnelheid te optimaliseren, is het comprimeren van afbeeldingen. Dat betekent simpelweg dat je afbeeldingen ‘kleiner’ maakt. Elke kilobyte telt als het op snelheid aankomt!

  • Caching plug-ins

Caching, tja.. Wat is dat ook alweer en wat moet je ermee? ‘Caching is niets meer dan tijdelijke opslag’. Dit betekent dat wanneer je een website bezoekt die gebruikt maakt van caching, jouw browser een tijdelijke kopie van deze website opslaat. Zo laadt deze website een volgende keer sneller doordat het niet alle bestanden opnieuw moet laden. Een goed idee dus om ook jouw website te voorzien van een Caching plug-in. 

  • Een goede hosting partij

De meesten kiezen een hosting partij op basis van voordelige kosten. Maar onthoud dat een goede hosting partij wel degelijk bijdraagt aan een goede positie. Zo kan een (goedkopere) hosting partij de website op een overvolle gedeelde server (shared-server) plaatsen. Goed betaalbaar, maar onvoordelig omdat het jouw website vertraagt.

  • Broncode verkleinen

Google begrijpt niet direct de woorden en beelden op jouw website. Hij leest en bekijkt deze middels code. Jouw website bestaat dus hoogstwaarschijnlijk al uit honderden regels code. Hier moet Google allemaal doorheen spitten op zoek naar dat ene stukje tekst of die ene afbeelding. Help Google een handje door de broncode te verkleinen en zo de laadtijd te verbeteren. Dit doe je gemakkelijk door onnodige regels te verwijderen.

Meer informatie over laadsnelheid?

Wil je meer weten over hoe de laadsnelheid van jouw website bijdraagt aan je positie in de zoekresultaten? Of heb je hulp nodig bij het optimaliseren van de laadtijd? Neem gerust contact met ons op.

Hulp nodig met het optimaliseren van de laadsnelheid?

+31 6 13 72 72 79