Een nieuwsbrief; wat moet je ermee?

Niet iedereen is even gek op de nieuwsbrief. Als je hem te vaak stuurt heb je het risico om in de spambox of prullenbak te belanden. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk dat je tijdens het schrijven van je nieuwsbrief rekening houdt met verschillende actiepunten. Wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je nieuwsbrief niet in de prullebak belandt, leggen we in deze blog uit!

 

Actiepunten zijn:

  • Frequentie
  • Doelgroep
  • Maak je brief persoonlijk
  • De unsubscribe-optie
  • Geen SPAM-trigger woorden
  • Maak hem nieuwswaardig
  • Geef je lezer een ‘extra’

Inspiratie

Meer weten over andere vormen van content? Lees dan onze laatste blog ‘het belang van content’!

het fenomeen ‘de Nieuwsbrief’

De nieuwsbrief heeft helaas een slecht imago gekregen. Ook wel begrijpelijk. Hoe vaak krijg jij een nieuwsbrief in je spam die je gelijk verwijdert? Tóch is een goede nieuwsbrief echt van belang. Veel grote bedrijven maken er nog steeds gebruik van, en dat doen ze niet voor niets. Bij The New York Times kun je je maarliefst aanmelden voor 65 verschillende soorten nieuwsbrieven.

Voordat je een nieuwsbrief gaat schrijven, moet je eerst je doelgroep bepalen. Is dit voor de b2b markt of de b2c markt? Is dit voor klanten of is dit voor eigen medewerkers? De doelgroep bepaalt de insteek van je nieuwsbrief. Zo kun je je klant op de hoogte houden van de beste deals van de maand, maar ook je medewerkers over de nieuwtjes binnen het bedrijf. Hieronder lees je wat je juist wel en wat je juist niet moet doen tijdens het schrijven van je nieuwsbrief.

Do’s

  • Personalisatie
  • Gebruik een nieuwsbrieftool
  • Call-to-action
  • Linken
  • Een extraatje geven

Dont’s

  • SPAM-triggers gebruiken
  • Te vaak je nieuwsbrief sturen
  • Zonder opt-in mailen

Het doel van een nieuwsbrief

Helaas denken velen dat het doel van een nieuwsbrief of blog is om meer omzet te genereren. Indirect kan dit bij een goede nieuwsbriefstrategie wel zo zijn, maar eigenlijk heeft de nieuwsbrief hele andere doelen! Hieronder leggen we ze je stuk voor stuk even uit.

Zichtbaarheid vergroten

Een doel van de nieuwsbrief is om je zichtbaarheid te vergroten. Als potentiële klanten jouw diensten/producten even zijn vergeten, is de nieuwsbrief een ideale tool om weer in het brein van je klant te komen. Stel dat je potentiële lezer je nieuwsbrief toch wegklikt (ondanks dat je nieuwsbrief zo goed geschreven is), hebben ze wél je naam weer even gezien. Als blijkt dat ze weer een product nodig hebben, denken ze meteen aan jou!

Thought leadership

Ofwel, autoriteit. De nieuwsbrief is, samen met blogs, een goede manier om te laten blijken dat je écht kennis van zaken hebt. Geef je lezer daarom ook bruikbare tips waar ze wat aan hebben. Nu denk je misschien: dan hebben mijn klanten mij toch niet meer nodig? Jawel hoor. Door kennis te delen zien jouw klanten je echt als expert. Daarnaast geldt hier ook de regel ‘wederkerigheid’. Als potentiële klanten wat van jou krijgen (tips of informatie), geven ze daar ook graag wat voor terug (ze kopen een product of dienst bij jou). Hiermee heb je dus twee vliegen in één klap!

Het opbouwen van een connectie

Daarnaast creër je een band met je lezers, geïnteresseerden en potentiële klanten. En hoe fijn is dat? Je klanten zijn meestal klanten, omdat ze het jou gunnen. Er zijn waarschijnlijk zoveel bedrijven die hetzelfde product verkopen als jij. De reden dat de klant dan toch voor jou kiest, is de gunfactor. Zorg daarom ook dat klanten je het blijven gunnen! Dit doe je door het contact te onderhouden en ze eens een extra te geven. Denk aan een actie waar alleen je nieuwsbrieflezers voor in aanmerking komen, zodat lezers exclusiviteit ervaren!

Kortom, zorg dat je je lezers met de nieuwsbrief informeert en inspireert! Vind je het na het lezen van deze blog toch nog lastig om zelf een nieuwsbrief te schrijven? Mail ons dan, zodat wij je ermee kunnen helpen!


Kom in contact

Meer weten over nieuwsbrieven?

+31 6 13 72 72 79